TIL DIG DER ER PÅRØRENDE - NÅR POLITIET BLIVER INVOLVERET I ET DØDSFALD

Her kan du læse mere om, hvad der sker, når politiet bliver involveret i forbindelse med et dødsfald, og hvordan du som pårørende skal forholde dig.

Ofte vil afdøde have været i sit hjem, på et hospital eller et andet sted med pleje, hvor pårørende eller personale var til stede, da døden indtrådte.

Men der vil også være tilfælde, hvor afdøde for eksempel har været alene eller er død i forbindelse med en ulykke eller en forbrydelse. I de tilfælde er den læge, der tilser afdøde, forpligtet til at kontakte politiet, så de kan undersøge omstændighederne nærmere. 

En læge eller politiet tilser afdøde.
Når en person dør, tilser en læge eller politiet den afdøde for at konstatere, at personen er død og ikke kan genoplives.

Ved langt de fleste dødsfald er det åbenlyst for lægen, hvordan og hvorfor en person er død. Men selvom der ikke er noget mistænkeligt ved dødsfaldet, er der nogle situationer, hvor lægen stadig har pligt til at kontakte politiet.

Herefter vurderer de sammen med lægen, om dødsfaldet er forventeligt uden at være forbundet med komplikationer eller mistænkelige forhold. I de tilfælde bliver sagen afsluttet, uden politiet gør mere. Hvis dødsfaldet skal undersøges nærmere, skal der gennemføres et såkaldt retslægeligt ligsyn.

Den afdøde bliver kørt til en særlig stue på et hospital eller et retsmedicinsk institut, hvorefter politiet gennemfører et ligsyn sammen med en læge fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

 

Det retslægelige ligsyn
Ligsynet er en ydre undersøgelse af den afdøde. Det er en læge fra Styrelsen for Patientsikkerhed, der udfører ligsynet sammen med en polititjenestemand.

Når resultatet af det retslægelige ligsyn sammenholdes med politiets tidligere undersøgelser, kan de i mange tilfælde klarlægge, hvordan personen er død og af hvilken årsag. I de fleste tilfælde kan du derefter få adgang til at få afhentet den døde.

Som pårørende skal du være opmærksom på, at der kan gå op til en uge efter det retslægelige ligsyn, før du kan få afhentet den afdøde og holde en afskedshøjtidelighed.

 

Afdødes ejendele bliver opbevaret
Ved det retslægelige ligsyn bliver påklædning og smykker taget af den afdøde. I langt de fleste tilfælde vil politiet være nødt til at kassere påklædningen i forbindelse med ligsynet. I nogle tilfælde bliver smykker af ringe værdi og nøgler dog udleveret til den pårørende, eller bedemanden, der sørger for bisættelsen af den afdøde.

Værdier og andre ejendele, for eksempel indhold i lommer eller tasker, bliver opbevaret sikkert i et såkaldt midlertidigt depot hos politiet. Dette depot kan først ”åbnes”, når skifteretten har afgjort, hvordan behandlingen af den afdødes bo skal foregå, og har udstedt en såkaldt skifteretsattest.

Skifteretten får besked om dødsfaldet fra kordegnen, som bliver underrettet af bedemanden. Dernæst kontakter Skifteretten dig som nærmeste pårørende for at behandle boet efter den afdøde.

 

Hvis afdøde skal obduceres
I nogle tilfælde vil et retslægeligt ligsyn ikke være tilstrækkeligt til, at politiet kan afgøre, hvordan personen er afgået ved døden eller af hvilken årsag. I de tilfælde har politiet pligt til at gennemføre en såkaldt retslægelig obduktion af afdøde.

Politiet skal også gennemføre en retslægelig obduktion, hvis de vurderer, at dødsfaldet kan skyldes et strafbart forhold, eller de vil forhindre, at der senere skulle opstå mistanke om, at dødsfaldet skyldes et strafbart forhold.

Som pårørende kan du godt modsætte dig, at den afdøde bliver obduceret. Hvis politiet alligevel finder obduktionen nødvendig, er det en dommer, der afgør, om obduktionen skal gennemføres eller ej.

Den retslægelige obduktion foregår typisk den første hverdag efter ligsynet, og den bliver udført af en speciallæge i retsmedicin på Retsmedicinsk Institut i København, eller det lokale hospital.

Når obduktionen er gennemført, sender den retsmedicinske speciallæge resultatet til politiet og til lægen fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Som regel kontakter politiet nærmeste pårørende, og orienterer om resultatet. De kan kontaktes på 114, hvis man vil høre resultatet af obduktionen.
 

Afsked med afdøde
Det er muligt for dig at komme til at se den afdøde og tage afsked under ordnede forhold. På både de retsmedicinske institutter og hospitalerne er der også kapeller, hvor du kan vælge at holde en højtidelighed i forbindelse med at den afdøde bliver hentet.

Ønsker du at afholde en mindehøjtidelighed i kapellet, aftaler bedemanden det for dig i forbindelse med afhentningen.

Hvis du står for begravelsen eller bisættelsen
Hvis du selv står for højtideligheden, kan du kontakte os, som allerede tidligt i forløbet kan vejlede dig og overtage kontakten med politi og læger.

Læs mere i sundhedsloven
Reglerne for, hvordan læger og politi skal involveres, og hvordan ligsyn og obduktion skal foregå, er nærmere beskrevet i sundhedsloven, som du finder på Styrelsen for Patientsikkerheds hjemmeside www.stps.dk

 

Hvis du har flere spørgsmål
Man kan altid rette henvendelse til politiet på 114, hvis man har yderligere spørgsmål i forbindelse med undersøgelsen af dødsfaldet.

Hvis du har brug for hjælp
Som pårørende til en afdød, kan man få brug for hjælp eller for at tale med nogen om det.

Hvis du får brug for hjælp, kan du altid kontakte din egen læge eller lægevagten i din region. Find telefonnummeret på www.lægevagten.dk

Du kan også kontakte Sorglinjen, hvor der er både unge og ældre frivillige. Fælles for dem er, at de selv har mistet en nærtstående og gerne vil lytte og dele deres erfaringer med dig.

Ring alle dage mellem 17-21 på 70209903 eller send en sms til 27272525. Du kan læse mere på www.sorgcenter.dk/sorglinjen.

Ring endelig til os på 36 30 20 00 uanset tidspunkt, hvis du har brug for råd og vejledning eller blot har spørgsmål.